Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Άσκηση και τρίτη ηλικία... (ΥΓΕΙΑ)

 Άσκηση και τρίτη ηλικία

        Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων με ηλικία άνω των 65 (υπερήλικες) που γυμνάζονται αυξάνεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και ενημέρωση αυτού του πληθυσμού, λόγω της ολοένα και πιο έντονης ιατρικής και ερευνητικής παρότρυνσης. Δε πρέπει να αμελούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας στοχεύουν στην μακροζωία, την όσο το δυνατό καλύτερη υγεία, τη λειτουργική ικανότητα και την ψυχική διάθεση. Σε καμιά περίπτωση τα άτομα αυτής της ηλικίας δε στοχεύουν μέσα από την ασχολία τους με την άσκηση στην επίτευξη εξειδικευμένων στόχων και στη μεγιστοποίηση της απόδοσης τους. Η τρίτη ηλικία αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερη κατηγορία ασκούμενου πληθυσμού, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει συνδυασμός διαγνωσμένων χρόνιων ή προσφάτων παθήσεων.  Για αυτό το λόγο ο ηλικιωμένος εντάσσεται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων.

        Παρά το γεγονός ότι η φυσική κατάσταση και κυρίως η καρδιοαναπνευστική (αερόβια) ικανότητα και η μυϊκή δύναμη σε πρώην αθλητές άνω των 65 είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, το σίγουρο είναι ότι μετά τα 30 έτη ζωής παρατηρείται κάποια πτώση στις φυσικές ικανότητες του οργανισμού μας. Μετά τα 70 έτη αυτή η πτώση γίνεται ακόμα πιο εντονότερη. Η μείωση της οστικής μάζας και της μυϊκής μάζας είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα της προχωρημένης ηλικίας. Αυτή η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη της κίνησης (αδράνεια). Αυτομάτως καταλαβαίνουμε το πόσο ιδιαίτερα σημαντική γίνεται η άσκηση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.


Οφέλη της άσκησης στην Τρίτη ηλικία

Γενικότερα η άσκηση έχει πολλά οφέλη στην τρίτη ηλικία. Κάποια από αυτά είναι:

·        Μείωση του πόνου γενικότερα

·        Αύξηση της μυϊκής δύναμης

·        Αύξηση της κινητικότητας

·        Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

·        Βελτίωση της ψυχολογίας

·        Αύξηση της οστικής πυκνότητας

·        Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης

·        Ελάττωση της απώλειας της οστικής πυκνότητας

·        Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία


Συνοψίζοντας, θα επισημάνουμε το πόσο σημαντική και ευεργετική είναι άσκηση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας γεγονός που την καθιστά αναγκαία.

 

                                                                                                                                         

 
Γεώργιος Νικολαΐδης M.Sc.,

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΦΑΙΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ... (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Η Φαίη Στεφανή επέστρεψε στην Ελλάδα από το Τορόντο του Καναδά , όπου εμφανιζόταν για τρεισήμισι μήνες στο The Forth Live Stage ! Η λαϊκή...