Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Άσκηση και Σακχαρώδης Διαβήτης... [1ο μέρος] (ΥΓΕΙΑ)

Άσκηση και Σακχαρώδης Διαβήτης                                                                          1ο μέρος

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συχνό μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Στο διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό. Η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης εμφανίζεται είτε ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στη δράση της ορμόνης αυτής (ινσουλίνη). Γενικότερα υπάρχουν τρία είδη διαβήτη. Αυτά είναι:

1. Διαβήτης Τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτημένος) Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά αλλά μπορεί να προσβάλει και τους ενήλικες σε μικρότερο ποσοστό. Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται όταν ο οργανισμός παράγει ελάχιστη ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να χορηγείται με ένεση.

2.  Διαβήτης Τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτημένος): Αυτή η μορφή διαβήτη εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Σε αυτήν την περίπτωση η νόσος του διαβήτη μπορεί να υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή, σωστή διατροφή και άσκηση.

3. Διαβήτης κύησης: Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με γνωστό διαβήτη πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2. Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης. Ο τύπος αυτός αφορά στο 3-5% των κυήσεων. Το 30-40% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

 

Η επίδραση της άσκησης στα άτομα με διαβήτη.                    

Γενικότερα υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν γίνει και όλες έχουν δείξει ότι η άσκηση μόνο θετικά οφέλη μπορεί να προσφέρει στα άτομα με διαβήτη. Ένα πολύ βασικό όφελος της άσκησης στα άτομα με διαβήτη είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της μεταβολικής ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι το άτομο είναι εκπαιδευμένο έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες κατά τη διάρκεια ή λήξη της άσκησης. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ρύθμιση του δείκτη μάζας σώματος (βάρος/ύψος2) και η σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς είναι κάποια από τα πολύ σημαντικά οφέλη της άσκησης που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

 

Σημείωση: Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναφερθούμε σε ποιες μορφές άσκησης είναι καλό να συμμετέχει ένας διαβητικός, σε ποιες εντάσεις θα μπορεί να γυμνάζεται και ποιες παραμέτρους θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της άσκησης.





Γεώργιος Νικολαΐδης, M.Sc.,

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΦΑΙΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ... (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Η Φαίη Στεφανή επέστρεψε στην Ελλάδα από το Τορόντο του Καναδά , όπου εμφανιζόταν για τρεισήμισι μήνες στο The Forth Live Stage ! Η λαϊκή...