Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργεί την τωρινή περίοδο της καραντίνας είναι η ακινησία. Αυτή η κατάσταση που βιώνουμε έχει ως συνέπεια να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Γενικότερα, η παρατεταμένη ακινησία, η απουσία άσκησης αλλά και σωματικής δραστηριότητας (ακόμη και σε άτομα που ήταν συστηματικά ασκούμενοι το προηγούμενο διάστημα) αλλά και η πιθανή αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως οδηγούν στην μείωση της ψυχολογίας μας όπως επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη μείωση της φυσικής κατάστασης.

Τα οφέλη της άσκησης στο σώμα μας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Μέσο της άσκησης βελτιώνουμε τη δύναμη μας, την ταχύτητα μας, την αντοχή μας και αποκομίζουμε αισθητικά οφέλη. Όμως πέρα από αυτά τα γνωστά θετικά, το να γυμναζόμαστε έχει μεγάλη επίδραση και στη ψυχολογία μας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνονται τα επίπεδα ενδορφινών και εκκρίνεται σεροτονίνη. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα συνδέονται με κατάθλιψη καθώς ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής ηρεμεί το σώμα. Οι ενδορφίνες από την άλλη ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Επιπλέον, η άσκηση βελτιώνει και τη γνωστική μας λειτουργικότητα, όπως τη μνήμη, την επεξεργασία πληροφοριών, τη μάθηση, και την προσοχή. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως Alzheimer και Parkinson.

Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό το πόσο σημαντική και ωφέλιμη είναι η άσκηση γενικότερα στην υγεία μας. Για αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να την προσθέσουμε σε εβδομαδιαία βάση στο πρόγραμμα μας παρά το γεγονός που οι εσωτερικοί χώροι άσκησης είναι κλειστοί.

 

Σημείωση: Στα επόμενο άρθρο θα εξηγήσουμε πως  ένας ασκούμενος μπορεί με κάποιες ασκήσεις να γυμνάζεται συστηματικά στο σπίτι του την περίοδο της καραντίνας, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει σε έναν μεγάλο βαθμό τη φυσική του κατάσταση και την ψυχική του υγεία αν είναι τελείως αγύμναστος αλλά και αν γυμνάζεται συστηματικά να τον βοηθήσει να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση σε υψηλά επίπεδα.

 

Γεώργιος Νικολαΐδης M.Sc.,

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΦΑΙΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ... (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Η Φαίη Στεφανή επέστρεψε στην Ελλάδα από το Τορόντο του Καναδά , όπου εμφανιζόταν για τρεισήμισι μήνες στο The Forth Live Stage ! Η λαϊκή...